Április 18. Andrea névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 

Igencsak szeszélyes májusi időjárás közepette került sor az idei Nemzeti Holstein Show bírálatára, mely megszokott módon az immár XXIV. alkalommal megrendezésre kerülő Alföldi Állattenyésztési Napok programjai között kapott szerepet Hódmezővásárhelyen. Az idei kiállítás szakmai programjai a tavalyi évhez hasonlóan csütörtökön zajlottak le, melyet a pénteki díjkiosztó követett. Ez alkalommal az olykor-olykor eleredő esőnek köszönhetően a gumicsizmák most, az ünnep alkalmával sem pihenhettek.
A hajnali esőzés a kiállítás megnyitó ünnepsége előtt elállt, így már semmi sem akadályozta meg a 134 bírálatra nevezett tenyészállat jelenlévő egyedeinek megmérettetését. A hosszú évek során szerencsére nem lehet sok változást észrevenni az előkészületek és a lázas felkészítőmunka körül, melynek eredménye csak a ringbelépés előtt mutat igazán látványos képet. Az éjjeli virrasztás, a nyírógépek hangja, a lakk illata, az olajtól csillogó tenyészállatok és a sok feszült tekintet mind azt jelzi, hogy eljött a pillanat, melyre oly sokat készültek a résztvevők és melynek eredményére a nap végéhez közeledve sajnos egyre kevesebben kíváncsiak.
A 2017. évi Nemzeti Holstein Show bírálatát Markus Gerber végezte el Svájcból. A korábbi évekhez hasonlóan 10 osztály bírálatát és 3 korosztályos Champion és Reserve Champion, valamint a Grand és Reserve Grand Champion cím odaítélésének lehettünk szem és fültanúi.
Az eredmények részletes áttekintését illetően az idei év egy kicsit az első bálozókról is szólt, hiszen a Grand Champion címet és az Andrássy István díjat is egy-egy frissen bemutatkozó tenyészet vihette haza. A Grand Champion díjat a Solum Zrt. kiválósága, Lujza érdemelte ki, míg a tenyészetek versenyének győztesét díjazó Andrássy István díjat a seregélyesi Agárdi Farm Kft. vihette haza. A kiállítás Legszebb Tőgyű tehene címet idén a Hód-Mezőgazda Zrt. első laktációs tehene, a VG-85 tőgyponttal bíró Margó (Atmost × De Gaulle) nevű tehene érdemelte ki.
De nem csak ezt az érdekességet hozta el az idei bírálat, hanem egy anya-leány bajnok páros avatását is. A Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. tenyészetéből származó Éva (Meridian × Sleeman) győzött a vemhes üsző kategóriában, illetve elnyerte a kiállítás Junior Champion címét, majd kicsivel később Éva anyja Éva (Sleeman × Achiever) elnyerte az Intermediate Reserve Champion és egyben a kiállítás Reserve Grand Champion címét is. Anya és lánya a történelem során vélhetően először mutatott egy időben ilyen fényes eredményt. Ezzel az elmúlt négy kiállítás Reserve Grand Champion címeiből hármat a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. irodájában találhatunk meg.
Az érdekességek sora még nem ért véget, hiszen a Senior Champion címet kiérdemlő Pörge (Littoral × Rejtő) 4. laktációjában, négy Nemzeti Holstein Show részvétellel a háta mögött 4. alkalommal is a dobogón végzett, mi több annak is a legfelső fokán az idős tehenek legjobbjaként, a Makói Hagymakertész Kft. legnagyobb büszkeségére.
A bírálat során a kanadai genetikát bemutató üzemek tenyészállatai kiváló eredményeket értek el az idei Nemzeti Holstein Show megmérettetésén, hiszen negyedük dobogós helyezést ért el, amihez csak gratulálni tudunk a tenyésztőknek és az állatok felkészítőinek a színvonalas szereplésért. 


II. kategória1. helyTarka 3368917881 (apja:Wa-DelBryant)
Tenyésztő és tulajdonos:Lajoskomáromi Tejtermelő Kft., Lajoskomárom
 
III. kategória1. helyÉva 3368913625 (apja: Sully-Hart Meridian) 
Tenyésztő és tulajdonos: Lajoskomáromi Tejtermelő Kft., Lajoskomárom
Junior Champion
V. kategória2. hely
Margó 3308284453 (apja: Velthuis SGC Atmost)
Tenyésztő és tulajdonos: Hód-Mezőgazda Zrt., Hódmezővásárhely
Kiállítás legszebb tőgyű tehene
VII. kategória
2. helyÉva 3368902483 (apja: Vioris Sleeman)
Tenyésztő és tulajdonos: Lajoskomáromi Tejtermelő Kft., Lajoskomárom
Intermediate Reserve Champion
Reserve Grand Champion
IX-X. kategória
1. helyPörge 3122234607 (apja: Comestar Littoral)
Tenyésztő és tulajdonos: Makói Hagymakertész Kft., Makó
Senior Champion
2. helyDarázs 3254989055 (apja: Gilette Brilea FBI)
Tenyésztő és tulajdonos: Agárdi Farm Kft., Seregélyes
 


A GÉNBANK-SEMEX MAGYARORSZÁG Kft. csapata gratulál az elért eredményekhez!