Május 8. Mihály névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

Kattintson a logókra

Hogyan neveljünk 100.000 kilogrammos teheneket?

- a tenyésztő válaszol -

Hogyan tenyésztett több 100.000 kilogramm termelésű tehenet, mint bárki más a világon? Ha feltesszük ezt a kérdést Dave Loewithnek, a Joe Loewith and Sons Ltd. társtulajdonosának, aki a Holstein International szerint a világ legtöbb 100.000 kg termelésű tehenét tenyésztette, azt fogja válaszolni, hogy a tehén kényelemre kell összpontosítani. Indoklása szerint a megfelelő tehén komfort hosszabb élettartamot és több termelt tejet eredményez.

„A tehén komfort hosszabb élettartamú teheneket eredményez, és komolyan gondolom, hogy a rossz istálló megöli a teheneket”

- mondta Loewith. „Ez nem azt jelenti, hogy közvetlenül öli meg őket, hanem indirekt, közvetett módon. Ha egy idős tehén bármely okból nincs jól, vagy ikrekkel vemhes akkor nem érzi jól magát, nem eszik eleget, veszít a kondíciójából, nem termel elég tejet, nem vemhesül és végül kikerül az állományból. Ha megfelelő az istálló technológia, akkor sem fog mind felépülni, de a nagy részük igen.”
Loewith szülei, Joe és Minna 1947-ben vásárolták az akkor még csak 16 tehenes farmot. A ma már 400 tehenet számláló gazdaságot Dave Loewith, a testvére Carl és unokaöccse Ben irányítják. 
Az elmúlt évek alatt számos új istállót építettek. Mindegyiknél arra figyeltek, hogy a tehénnek legyen a legjobb. Az emberek kényelme is fontos, de az mindig csak a második helyen szerepel a tehénkényelem mögött. 1999-ben építették meg az első homokkkal almolt istállójukat. A régi istállóban a farm 185 tehene 140-150%-os állomány sűrűség mellett volt elhelyezve. Az új istállót 320 pihenőbokszosra építették. A csökkent állománysűrűség és a pihenőbokszok jelentette előnyök mellett Loewith megjegyezte, hogy soha nem volt olyan egészséges az állomány, mint azokban a hónapokban. Loewith-ék azért építették az új istállót 1999-ben, hogy növeljék az állományt, így 2014-re ismét 135%-ra nőtt a túlzsúfoltság mértéke. Ezt orvosolandó építettek egy újabb homokalmozású pihenőbokszos istállót. Ennek köszönhetően ismét elmondható volt, hogy addig nem látott mértékben javult az állomány egészségi állapota.
Ennek eredményeként Loewith elmondta, hogy jelenleg sokkal kisebb állománysűrűséggel dolgoznak. A cél, hogy az ellés előtti és a friss tehenek esetében ez a szám 80% alatt legyen, a többi csoportban pedig 100%, de semmiképpen sem több. Úgy véli, hogy a tehenek jól válaszoltak e változtatásokra és több időt töltenek fekvéssel. 

„Az új istállók építése nem az egyetlen tényező, mely szerepet játszik a tehén komfortban” – mondta Loewith. Az alkalmazottak tudása és továbbképzése is alapvető, hiszen nem csak arra tanítjuk meg őket, hogy mit hogyan kell hatékonyan csinálni, hanem azt is, hogy miért éppen úgy kell. Loewith elmondása szerint a változtatások során ez elengedhetetlen fontosságú.
„Még a legjobb emberek sem tudnak jó döntést hozni, ha nem tudják, hogy miért változtak a szabályok. Csak el kell nekik magyarázni, hogy miért történik a változtatás. Miért is fontos ez? Ha csak megváltoztatjuk a szabályokat, akkor nem fogják érteni, hogy miért és csak feszültek lesznek.”
Amikor eljön a továbbképzés ideje Loewith és Carl átadja a feladatot Bennek, aki élete első 25 évében nem túl sok feladatot látott el a gazdaság irányításában. A tehenek nehezen reagálnak Ben hívására, nem úgy, mint Loewith vagy Carl szavára. „Ugyanakkor Ben sok olyan egyéb munkát végzett az elmúlt évek alatt, ahol a vezetés területén szerzett értékes tapasztalatokat. E tapasztalatok és képességek révén Ben a tökéletes személy az alkalmazottak továbbképzésére”- mondta Loewith.

„A legjobb hoki játékosból nem gyakran lesz a legjobb edző”- mondta Loewith. „Hiszen a képessége veleszületett tulajdonsága, melyet nem tud tanítani. A kevésbé jó játékosokból lesz az igazán jó edző, mert nekik mindent tanulniuk kellett. Nekik mindent keményebben kellett csinálni, és pont ez a helyzet Bennel.”
És az eredmény: alkalmazottak, akik pontosan tudják mi a dolguk és úgy törődnek a tehénnel, mint ahogyan a tulajdonosok is teszik és ezt a tehenek megmutatják. Jelenleg 27% a vemhesülési arány (conception rate), 12,7 hónap a két ellés közötti idő és 1% a borjúelhullás aránya. Az állomány átlagos termelése 45 kg/nap. A selejtezési arány 13-15% közötti, a selejtezett állatok laktációs átlaga 4,2, az életteljesítmény alatti átlagos napi tejtermelésük 55 kg.
„Megpróbáljuk, addig tartani a teheneket ameddig csak tudjuk”- magyarázza Loewith. „Valóban ez a célunk. Jelenleg az állományban 17 olyan tehenünk van, mely legalább 100.000 kg tejet termelt és kettő 150.000 kg feletti termeléssel bír. Mindemellett mindegyik vemhes. A Holstein International szerint annyi 100.000 kg termelésű tehenet tenyésztettünk, mint senki a világon, több mint 100 tehenet.”


Forrás: Jenna Hurty-Person (2016): Raising 100,000-kilogram cows: Dairyman shares his secrets to success, Progressive Dairyman
Elérhetőség/hozzáférés: http://www.progressivedairycanada.com/topics/herd-health/raising-100-000-kilogram-cows-dairyman-shares-his-secrets-to-success