Április 24. György névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

North Florida Holsteins: minden a menedzsmentről szól

Az egészséges, életerős borjak nevelése kapcsán Mohamed ElSheikh állatorvos szerint, aki a floridai Bellben működő North Florida Holsteins takarmányozási és borjúnevelési menedzsere, minden a menedzsmentre vezethető vissza.

Az alkalmazottak mindent megtesznek a North Florida Holsteinsnél - mondja ElSheikh. „A csoportos elhelyezés nagyon egyszerű és nagyon nehéz. Nagyon könnyű, ha van valaki, aki tudja, hogyan kell kezelni. Nagyon nehéz, ha nincs olyan ember, aki tudná, hogyan kell kezelni. "

„A csoportos tartás, menedzsment kérdés” – mondta ElSheikh. „Lehet a legjobb istálló és a legjobb eszközök, de ha nem tudjuk hogyan kell mindezt kezelni, akkor csak veszítünk.”

Korábban a 6000 tehenes farmon a születés és választás közötti időszakban 640 gramm átlagos napi testtömeggyarapodás volt a cél. Mivel ElSheikh elégedettlen volt a program eredményével, úgy döntött, hogy módosít valamit a rendszeren. 2013-ban építettek egy új, csoportos tartásra alkalmas borjú istállót. ElSheikh úgy döntött, hogy áttérnek az egyedi tartásról a csoportos tartásra, hiszen így nagyobb hatékonysággal könnyebben tudtak a borjúgondozók több tejet itatni a borjakkal.

Kezdetben 1,18 kg napi gyarapodás volt a cél, de a választás után következetes csökkenés volt tapasztalható a borjak testtömeggyarapodásában. 2016-ban lecsökkentette ezt az értéket napi 0,91 kilogrammra. A borjak ma már 40 napos életkorukra megduplázzák a születési súlyukat és az 50 napos választást követően 80 napos életkorukig fenn is tartják ezt a növekedési ütemet.

A borjak felkészítése a növekedésre

ElSheikh szerint minden a helyes borjú menedzsmenttel kezdődik egy napos korban. A borjak nem egyszer, hanem kétszer kapnak kolosztrumot, először a születés utáni 30 percen belül 3,8 litert, majd másodszor a születés utáni negyedi órában 1,9 litert. 6-7 órával a születést követően kerül át a borjú az elletőből a borjúnevelőbe, de még előtte fertőtlenítik a köldökcsonkot. Ezt követően a borjú istállóban még két napig naponta egyszer fertőtlenítik még a köldökcsonkot, hogy biztosan megvédjék a fertőződéstől annak záródásáig.

Az első három hétben a borjak a borjúistálló 18 borjúnevelő csoportjának egyik 15 egyedes csoportjában vannak elhelyezve. Agresszívnek tűnhet a borjak azonnali csoportos elhelyezése, de ElSheikh szerint náluk működik a rendszer, hiszen naponta egy-másfél csoportot tudnak feltölteni az elléseket követően, így a csoporton belüli legfiatalabb és legöregebb borjak között nincs 24 óránál nagyobb korkülönbség.

Ezekben a csoportokban ad libitum kapnak 18%-os fehérjetartalmú startert és pasztörizált tejet. Az itatott tej nagyrésze nem értékesíthető tej, de ElSheikh elmondása szerint szükség esetén kiegészítik azt az árutejből. Minden csoportban 6 cumi van elhelyezve, amelyeket egy szigetelt 5 centiméter átmérőjű cső táplál, amely gravitáció útján folyik a tejtartályból a sor utolsó cumijához is, ahonnan visszakerül a tartályba.

Az első naptól kezdve a borjak ad libitum hozzáférést kapnak a pasztőrözött tejhez. ElSheikh szerint a borjaknál általában egy-két napig tart, hogy megtanulják, hogyan kell megtalálni a cumit és inni. Szereti ösztönözni a borjakat, hogy az első három hét során minél több tejet igyanak, mert tudja, hogy ez hosszú távon megtérül.

A baktériumok fejlődésének minimalizálása érdekében a tejet 37,8oC-on tartják és az egész rendszert naponta háromszor tisztítják. A tisztítás során a rendszert először forró vízzel öblítik, ezután lúggal, majd savval, majd ismét vízzel öblítik.

 A tisztítás során a megmaradt tejet kiengedik a tartályból és frissen pasztőrözött tejjel töltik meg, így a baktériumok nem tudnak idővel felhalmozódni. Ezentúl az összes cumit tisztára cserélik. A használt cumikat forralják, majd azonnal 24 órára fagyasztóba teszik, hogy fertőtlenítsék azokat.

A 16. napon ElSheikh elkezdi átállítani a borjakat egy 28% fehérje és 15% zsír tartalmú tejpotlóra. Az 1. napon a keverék 25% tejpótlót és 75% tejet tartalmaz. Minden nap 25% -kal növeli a tejpótlót a 20. napig, amikorra már csak tejpótlót isznak a borjak és készen állnak az önetetős csoprtokba való áthelyezésre.

A 20. napon a borjak bekerülnek a borjúboxokból az önetetővel ellátott 55-60 egyedes csoportokba. A 35. napig a borjak két óránként akár 3 liter tejpótlót is fogyaszthatnak, és korlátlan abrak hozzáféréssel rendelkeznek, amely 75% -ban startert és 25% -ban szójababhéjat tartalmaz a rostmennyiség érdekében. Korábban szénával próbálkoztak, de a szójababhéjat nehezebben tudják a borjak válogatni.

A 35. nap után számítógépes program segítségével kezdik el a leszoktatási programot az egyedi tejfogyasztás alapján. A 49. napra minden borjúnál napi 2 literre csökkentik a tejpótló fogyasztást, majd az 50. napra teljesen leválasztják őket és új 10-es csoportokba kerülnek. ElSheikh becslése szerint erre az időpontra minden borjú napi 1,4 kg borjústartert eszik meg.

ElSheikh szereti a borjakat ilyen kis csoportokban tartani, mert könnyebb megfigyelni őket, és ellenőrizni a választás utáni fejlődésüket. A 80. napra a borjak felkészültek a TMR fogyasztására és az üsző istállóba való átkerülésre.

Tartsuk egészségesen a borjakat

Florida északi részén a nyári hőmérséklet átlagosan 35 °C és 40°C között van, ennek ellenére  ElSheikh csapatának sikerül fenntartani a 0,7% -os elhullási és 10% -os tüdőgyulladási arányt az 1000 egyedes istállóban.

Ennek elősegítésére ElSheikh annyi ventilátort szerelt fel, amennyi csak elfért. Úgy állította be a rendszert, hogy folyamatosan működjenek a ventilátorok, amíg a hőmérséklet nem csökken le 12oC-ra, bár elmondása szerint csak ritkán van ennél hidegebb, így szinte minden nap 24 órán keresztül működnek. A borjak hűtésétől eltekintve a ventilátorok tiszta levegőt vezetnek az istállóban, ami elősegíti a borjak egészséges állapotának fenntartását.

A 9-12 nap között gyakran okoz problémát a kriptosporidiózis, mely egy általános probléma a környéken. Hogy segítsék a gyógyulást a borjak szabadon fogyaszthatnak hígított elektrolitokat. Ha valamely borjú további segítségre szorul, akkor további elektrolitot kap még.

A betegség terjedésének csökkentése érdekében az egyik gondozó napi 1-2 alkalommal fertőtlenítő szerrel permetezi le a borjakat. A használt oldat megegyezik a patogének, mint az E. coli és a Salmonella, elpusztítására használt szerrel.

A betegség terjedésének csökkentése érdekében az egyik gondozó napi 1-2 alkalommal fertőtlenítő szerrel permetezi le a borjakat

A borjúgondozók irányítása

Összességében hat teljes munkaidős és három részmunkaidős alkalmazott dolgozik a borjúnevelőben. ElSheikh arra ösztönzi embereit, hogy ne csak munkaként tekintsenek a munkahelyükre, hanem karrierként. Mindenkinek konkrét saját felelősségi kört ad, lehetővé téve az adott területen történő specializálódást. További előnye, hogy segít kiküszöbölni a napi változékonyságot, és következetesebb környezetet tudnak így biztosítani a borjak számára.

A csoportos tartás eredményeként ElSheikh szerint megváltozott a borjak viselkedése. Mivel a gondozók már az első naptól kezdődően a borjak között járnak, így azok kevésbé agresszívak és könnyebb dolgozni velük. Játékosabbak is lettek a borjak, melyet szívesen néz. Mindez együttvéve javította a dolgozói mentalitást, melynek igazán örül.

A csoportos tartást megelőzően 12 hónaposan és 340 kilogrammosan vették tenyésztésbe az üszőket. Ma 11 és 12 hónap közötti korban 390 kilogramm testtömeggel történik az első termékenyítés, mellyel átlagosan 22 hónapos életkorban ellenek meg először. 135 kilogrammos első laktációs tejtermelés növekedést érzékeltek, mellyel a tenyészet átlagos termelése több mint 14 000 kg. Jelen pillanatban ElSheikh nem tervezi a tenyésztésbevétel 11 hónap alá történő csökkentését, mert úgy gondolja, hogy a kissé nagyobb fejlettség és elléskori testtömeg hozzájárul a későbbi jobb tejtermelési teljesítményhez.

Cikk fordítás:

https://www.progressivedairy.com/topics/calves-heifers/north-florida-holsteins-it-s-all-about-management