Április 23. Béla névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

Tisztelettel és örömmel köszöntöttük Dr. Nagy István agrárminiszter urat, mesterséges állomásunk 30. évfordulója alkalmából szervezett tenyésztői összejövetelünkön, ahol a hazai szarvasmarha tenyésztésben résztvevő egyesületek mindegyike képviseltette magát.

Köszönjük a miniszter úr bíztató szavait és támogatását a felvázolt tervekkel kapcsolatban, mind cégünk, mind a meghívott tenyésztő egyesületek irányában.

Köszönettel tartozunk meghívott előadóink magas szintű szakmai előadásaiért. Ünnepi tanácskozásunk fő témája, a Génbank-Semex Magyarország Kft. elmúlt három évtizednyi történetének bemutatása mellett, a különböző fajták genomvizsgálati lehetőségei és ezáltal exportképessé tétele volt. Az előadássorozatot cégünk ügyvezetőjének, Veres Zoltánnak megnyitója indította el, majd piacbővítésért és exportért felelős menedzserünk, Schummer Orsolya foglalta össze a jelenlevőknek az exportképesség követelményeit. Kollegáink után meghívott előadóink következtek: Bognár László, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója, Dr. Füller Imre, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének és Dr. Domokos Zoltán, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője foglalta össze egyesületeik jelenlegi helyzetét és jövőbeni terveit a fajta genomvizsgálatával kapcsolatban. Mindhárman kifejtették a genomvizsgálatban rejlő hatalmas lehetőséget és modern tenyésztés igényét a megfelelő információk iránt minden egyes tenyészállat esetén. Dr. Zarubay Árpád előadásában egy javaslattal állt elő a húsmarha fajták egységes tenyényértékbecslésére, példaként a környező európai országok ilyen jellegű összefogását bemutatva.

A miniszter úr érkezése és köszöntése után, ügyvezetőnk bemutatta az elmúlt harminc év legfontosabb pillanatait, kihívásait, eredményeit a Génbank megalapításától kezdve a folyamatos fejlődésen keresztül a jelenlegi állapotig. Mesterséges állomásunk ennek a folyamatnak köszönhetően világszinten is a legmodernebb és nemzetközileg is elismert mesterséges állomások közé lépett. Az érdekes és tartalmas összefoglaló után Schummer Orsolya segítségével visszakanyarodtunk a megnyitandó exportlehetőségek bemutatásához, hisz az egyre magasabb szintű tenyésztésnek és információgyűjtésnek köszönhetően – legyen az tejelő vagy húsmarha –, cégünk nemzetközi elvárásoknak tökéletesen eleget tevő termelési és feldolgozási eljárásainak segítségével a hazai termelésű szarvasmarha genetika igen nagy lehetőségek előtt áll. Bognár László, mint a Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetségének titkára, ennek kapcsán felvázolta a miniszter úr felé a magyar szarvasmarhatenyésztés jelenlegi nehézségeit és jövőképét, a biológiai alapok hatékony fejlesztésének lehetőségeit akár a megnyitandó exportlehetőségek kiaknázásának elősegítéséhez is.

A miniszter úr elismerte a Semex Magyarország hazai szarvasmarha tenyésztésben betöltött kimagasló szerepét és azt a lehetőséget, amit a cég kínál az ágazat jövőjének biztosítására. Kifejtette, hogy az általunk előállított termék méltó arra, hogy az export szempontjából kiemelten kezelendő mezőgazdasági termékek közé kerüljön és feltétlen támogatásáról biztosított minket.

Rövid tájékoztatójából kiderült, hogy pontosan látja és tapasztalja szakmánk nehézségeit és problémáit, és felajánlotta segítségét akár a mindennapi, akár felvázolt jövőbeni problémák megoldása terén.

Úgy érezzük, hogy szakmailag egy igen előremutató és pozitív kimenetelű tanácskozáson vagyunk túl. Remélhetőleg, hamarosan újból köszönthetjük hazánk agrárminiszterét és a tenyésztő szervezetek képviselőit cégünknél!


További fotók FACEBOOK oldalunkon