Április 20. Konrád, Tivadar névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

"Az outcross géneknek fenn kell maradniuk!"

Darin Meyer, a DE-SU Farm tulajdonosa

A DNS forradalom kitörésével párhuzamosan vált ismertté a De-Su név. Darin Meyer, a De-Su Farm tulajdonosa már a kezdeti időszakban felismerte a genomika nyújtotta előnyöket és a megfelelő módon alkalmazta is, így a genomika olyan ikonjai révén ismerhetjük nevét, mint Observer, Bookem, Gillespy, Meteor, Galaxy vagy McCutchen. A Holstein International 2012-ben közölt egy interjút, melyet Darin Meyerrel készített „A genomika királya” címmel. Azóta sok minden történt, több országban is eltörpül az értékelt bikák használatának aránya a genomikus bikákéval szemben. Eljött az idő, hogy ismét megkérdezzük Darin Meyert az iowai De-Su Farmról.
„Alig várom a következő 6 hónapot. Véleményem szerint egy teljesen új 5-6 bikából álló csoport válik majd elérhetővé. Most kezdődik egy olyan időszak, melyben a genomikus bikák szelekciója történik. A következő néhány évben elérünk egy csúcsot ezekkel a bikákkal, majd lassú csökkenés fog következni”- ez volt Darin Meyer 2012-es jóslata a közeljövőre vonatkozóan. Ennek vonatkozásában fogalmazódik meg a kérdés: A De-Su Farm elérte csúcspontját? Gondolkodás nélkül válaszolt Darin: „Igen, teljes mértékben. Csak vessünk egy pillantást a számokra: 2011-ben 89 bikától termeltettek a különböző mesterségesek a De-Su Farmról, 2012-ben 91-et, 2013-ban és 2014-ben egyaránt 58-58 bikát. 2015-ben 70 bikát értékesítettem a különböző állomásokra, de ezekből legfeljebb 50 termeltetése fog megtörténni. A csökkenés elkezdődött mely egyre meredekebb irányt vesz. Ha megnézzük a mesterséges állomások tenyésztési programjait, akkor láthatjuk, hogy gyors növekedést mutatnak és egyre több bikát indítanak a saját programjukból.”

Nem normális csökkenés

Amikor a listákon eddig tapasztalt De-Su dominancia esetleges csökkenéséről kérdeztük Darint elmondta, hogy bizonyosan csökkenni fog. „Egy adott időszakban 30 bikám szerepelt a Top-100-as listán, ami nem fog többé megtörténni. A legjobb dolog, amit megléptem, hogy korán kezdtem alkalmazni a genomika eredményeit és intenzíven használtam az ET és IVF technológiákat. Abban az időben én voltam az egyetlen, aki nagy számban tenyésztett genomikus eredmények alapján. De időközben, a genomikus bikáink berobbanásával mindenki elkezdte ugyanezt csinálni. Ez megváltoztatta a pozíciónkat, de a többi tenyésztő pozícióját is. A bikaelőállítás piaca rugalmatlan. Én, mint tenyésztő, hiába dolgozok rendkívül keményen, nem tudok több bikát eladni a mesterséges állomásokra. A tenyészbikák piacán csak egy meghatározott mennyiség van és ebben a rugalmatlan modellben nem tudnak több bikát eladni a tenyésztők. Véleményem szerint 2-3 éven belül az amerikai tenyésztők mindössze évi 250 esetleg 300 bikát fognak eladni. A mesterséges állomások a fennmaradó létszámot saját programjaikból fogják előállítani. Alig néhány éve 1400 bikával látták el az amerikai tenyésztők évente a mesterséges állomásokat. Ez a csökkenés nem normális.”

Aggodalom

A mesterségesek csökkenő bikalétszáma nem az egyetlen, mely aggodalomra ad okot. „Nyugtalanít az irány, amerre a tehenek tenyésztése mutat. Minden Mogul, Robust és Planet felé halad. De ezek a bikák, mind a hárman szerény teljesítményt mutatnak a tőgy mirigyessége és a szomatikus sejtszám vonatkozásában. Elég termelő lány van az állományomban ezektől a bikáktól, hogy ezt megjegyezzem és látom, hogy a pedigrékben csak halmozódik a probléma. Nem azt mondom, hogy ezek a bikák rosszak, ezek a bikák kiválóak abban amit javítanak, de tennünk kell valamit. Ebben a tekintetben én Uno rajongó vagyok. 25-30 Uno lány termel a farmon és elmondhatom, hogy rendkívüli módon adják le a tejet, a fejőházat elhagyva teljesen összeesik a tőgyük. Ez fantasztikus. Minden bika egy-egy darabját alkotja a kirakósnak, és nem egy bika adja az összes darabkát. A mi feladatunk, hogy helyesen rakjuk ki együtt a puzzlet.”
Hogyan közelíti meg ezt a kérdést Darin? „Ezt egy kihívásnak tartom. Olyan párosításokat csinálok, melyek nem igazán tetszenek, túl sok vonaltenyésztéssel, magas szomatikus sejtszámmal. De nem én alkotom a szabályokat, én csak azok határain belül dolgozom. Mindezzel egy időben két hónapos borjak eredményei alapján kell meghozni a döntéseket. Ez az, amiről szól. Mindemellett szerintem nem ez a helyes megközelítés. A mesterségeseknek más szempontok számára is teret kellene hagyniuk.”

Túlértékelt

Ezt követően Darin rögtön rátér a következő aggasztó témára, a beltenyésztettségre. 2012-ben így nyilatkozott a témáról: „Az emberek egyszerűen nem veszik észre, hogy milyen messzire mentek a dolgok a beltenyésztettséggel. ”Ma Darin a következőt mondja: „Ez csak rosszabb lett. Mintha egy játékot játszanánk, amiben a legnagyobbat akarjuk megtalálni, ugyanakkor nem lehet kikerülni Supersire vagy Mogul vonalát. De vessünk egy pillantást a mai TOP-100-as értékelt TPI listára. Több olyan bikát is találunk, melyek nem tartoztak a legnagyobb gTPI értékű bikák közé. Sok minden változott. Nem mindent jelent a pillanatnyi legjobb. Ezt vajon észrevették az emberek? Ráadásul sok bika tenyészértéke túlbecsült. Vegyük Supersire példáját. Értem, hogy 99%-os megbízhatósággal bír a sok lánya miatt, de mind az élete első felében van még, mind első laktációs tehén. Ugyanakkor, hogy valós képet kaphassunk a szomatikus sejtszám értékekről, legalább két laktációt kell termelniük. A valós hasznos élettartam értékek vonatkozásában pedig legalább hármat. Az az érzésem, hogy Supersire tenyészértéke pont emiatt fog esni. Egyszerűen lehetetlen, hogy magasabb tenyészértéke legyen, mint valamennyi fiának. Vegyük például Omant, mely egy nagyszerű örökítő volt, mégis az összes fia nagyobb tenyészértékkel bírt nála. Szerintem ez lesz a helyzet Supersire-rel is.”
„A mai tenyésztésben a nagy termelési értékekkel bíró bikák előnyt élveznek. Amikor lányaik termelni kezdenek, rögtön látjuk a magas termelési eredményt. A funkcionális tulajdonságok értékeiről még egy jó ideig nem tudunk semmit, hiszen azok az idő múlásával változnak. A fitness bikák felett kemény idők járnak. Azon funkcionális tulajdonságok értékei, melyekben kiemelkedőt nyújtanak, csak néhány laktáció elteltével becsülhetőek pontosabban. Csak ekkor mutatnak kiemelkedő teljesítményt, de addigra már tovább haladt a tenyésztés.”

Hálás alternatíva

A beltenyésztettséghez visszatérve Darin így folytatja: „Még ma is van elég outcross gén. Nem a legmagasabb szintet képviselik, de még mindig elfogadható értéket mutatnak. A közeljövőben égető szükség lesz rájuk. De ahhoz most kell használni őket! Más különben eltűnnek. Tudom, hogy a mesterségesek a 2600 gTPI értékű küszöböt alkalmazzák, ami az outcross egyedek esetében nagyon nehezen érhető el. Ez a genetika hamarosan nagyon értékes lesz és egy alternatív megoldásként fog szolgálni, de ahhoz meg kell védeni!”
Darin tudatosan védi az outcross géneket. Van egy egyéves üszője Massey × Sudan × Planet × Jose × Ramos pedigrével. „Igazán hiszem, hogy egy nagyon egyedi pedigrével bír. Ráadásul 2525 gTPI értékkel, mely kimagasló érték egy ilyen származású üsző esetében. Nyilvánvalóan sohasem kerülhet egy szintre a top egyedek tenyészértékeivel, de alternatív vérvonalat kínál. A mesterségesek érdeklődnek utána, de Montross-szal és hasonló bikákkal párosítanák. Engem nem érdekelnek az ilyen párosítások, mert akkor elveszteném az outcross jellegét. Tudom ez esetben magasabb TPI értékű utódot kaphatnánk, de ezzel elveszítenénk a hasznos géneket. Inkább vonaltenyésztést végeznék egy Massey-, Jocko-, vagy Lukas-fiúval. Így hasznos géneket hoznánk létre a jövő számára. Igen, ez egyre nagyobb kihívást jelent az outcross esetében. Vegyük Jeeves példáját, mely egészen mostanáig egy kiváló alternatív megoldásként szolgált, de elég kevés esetben találkozunk vele a top egyedek pedigréjében. Nem érdekes, hogy hogyan, de a mesterségeseknek teret kell biztosítaniuk állomásaikon az outcross bikáknak is. Szívesebben látnék az állomáson egy másik alternatív megoldást, mint egy 30. Jedi-fiút. Már így is túl sok fia van. Igen, be kell áldoznunk Montross és Jedi fiait, hogy valódi lehetőséget biztosítsunk az outcross bikáknak.”

Elléslefolyás

A beltenyésztettség után Darin rátér a következő aggasztó témára, az ellés lefolyásra. „Úgy látom, hogy az ellés lefolyás értékek fokozatosan nőnek, ami nem jó. Szép lassan 8% feletti bikákat használunk, amit nem akarok. Mindig is a fajtaátlag, tehát 8% alatti értékű bikákat használtam. O-Man jó munkát végzett, de mostanára a Bolton vonallal, mint például Dorcy egyre inkább nőnek ezek az értékek. Nem szép dolog húzni a borjút és nem szép dolog foltozgatni a tehenet. Próbáljuk meg a következő módon szemlélni a dolgot: amikor egy nap minden jól működik, csak éppen egyetlen tehén okoz egész napos elfoglaltságot, az állatorvosi költségek említésével együtt felmerül a gondolat, hogy ha ez a tehén nem lenne, akkor 20 másik egészséges tehén kondíciójával foglalkozhatnánk. A beteg tehén vagy borjú elesést jelent a profit növelésének lehetőségétől. Emiatt igyekszem nagyon célravezetően dönteni, és 7,5%, vagy az alatti elléslefolyású bikákat választani. Ha nem így teszünk, akkor automatikusan növeljük a született borjak testsúlyát. Egyre nagyobbak a tehenek, melyeket jobban takarmányozunk, a gének a nagyobb borjak felé haladnak, mely több ellési nehézséget jelent. A bikaválasztással évek óta próbálok erre odafigyelni, de a borjaink még mindig egyre nagyobbak. Azt kérdezem magamtól, hogyan mehet ez az olyan farmokon, ahol az elléslefolyás nem szerepel a szelekciós szempontok között.”

A kulcs

„Az ellés lefolyás a termelés kulcsa, hiszen egy tehén termelését az ellés előtt és az azt követő 10 nap történései határozzák meg. Ha erre az időszakra gondosan odafigyelünk, akkor a laktáció hátralevő részére is felkészültünk, takarmányozunk a termelésre, köszönhetően a mai genetikának. De az ellés körüli 20-30 nap az, ami mindent meghatároz. Mivel a genetikáról beszélünk az ellés az, amit meghatározhatunk köszönhetően az ellés lefolyásnak, tehát tenyészthetünk rá. Az ellést követő 10-20 napra is tenyészthetünk, hiszen a tőgyállomány és a szomatikus sejtszám tulajdonságok révén ez is lehetséges. De az ellés előtti 10-15 napra nem tudunk tenyészteni. Ekkor kell nagyon tudatosan takarmányozni. Ezekben a napokban nem nőhet túl sokat a borjú. Ezért ellés előtt 30 nappal kezdjük durvára darált abrakkal és hosszú szálú, alacsony energiatartalmú szénával takarmányozni őket. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy borjaink ne nőjenek túl nagyra. És az ellés maga, amit az elléslefolyás tenyészértékkel befolyásolhatunk. Hogy miért is mondom ezt? Ha feladjuk az elléslefolyásra való szelekciót, akkor beáldozzuk a termelést is."

Észlelés

Térjünk át a takarmány hasznosításra, mely Darin szerint kiemelkedő fontossággal bír és komoly szerepet fog kapni a jövőben. „De mindez csak akkor igaz, ha megbízható adatokkal rendelkezünk. Vannak kétségeim a témával kapcsolatosan. Nehezen tudom elhinni, hogy egy 590 kg-os tehén hatékonyabban működik, mint egy 680 kg-os. Kisméretű teheneim vannak, melyek egész nap esznek, ezért nem értem miért lennének hatékonyabbak? Egyszerűen csak sziklaszilárd értékeket szeretnék, és nem egy 35 tehenet számláló kísérletet, hanem egy több ezres egyedszámú kutatást, mely valamennyi tartási, takarmányozási rendszerre kiterjed. Megbízható adatokra van szükségünk. Tudod, mit szeretnék, ha sok pénzem lenne? Egy robotot, mely minden egyes tehenem egész napját regisztrálja, minden inputot és outputot. Ebben az esetben tudnám, mely vonalak a leghatékonyabbak a takarmányhasznosítás területén. Még emlékszem, amikor 15 évvel ezelőtt elkezdtem használni a genomika adta eredményeket az egész állományomban. Azóta a Georgia család kiemelkedett, és tudtam, hogy a farm számára a legjobb tulajdonságokat hordozza. Ez az, amit a takarmány hasznosítással kapcsolatban is remélek.”

Nélkülözhető küllem

A takarmány hasznosítás visszavitt minket a küllem témájához. Régen a küllem szolgált az elérhető teljesítmény mérésére. Ennek már vége. Ma már arra használjuk a küllemet, hogy megfelelő tőgy-, illetve lábtulajdonságú funkcionális teheneket tenyésszünk. Elégedettek lehetünk egy kívánatos küllemmel, de sajnos, ahogy a tenyésztésben mindig egyre nagyobb értékeket próbálunk elérni, a küllem terén is. Ez nem szükséges, hiszen a tőgy, illetve láb 2,00-es értéke elég jónak tekinthető. Ennél nagyobb érték teljesen felesleges, és a továbbiakban nem kellene tovább növelnie a TPI értékét.” És mi a helyzet a farmagassággal? „Nem szeretnék magasabb teheneket. De várjuk meg a takarmány hasznosítási kísérletek eredményeit, mert ha az születik eredményként, hogy a magasabb tehén hozza a legtöbb profitot, akkor magasabb teheneket szeretnék. De általánosságban elmondható, hogy a holstein tenyésztésben a küllem egy szép szintet ért el, de én eddig még soha nem selejteztem küllem miatt, csak masztitisz, vagy fertilitási problémák miatt. Ez az a terület, amelyre fókuszálni kellene.”

Antagonizmus

Visszatérünk a hasznos élettartam (PL) és a termelés témájához, a tenyésztés jelenlegi gyújtópontjához. „Tudjuk, hogy a fiatal bikák genomikus PL értékeinek 75%-a nem valós számokon nyugszik, mégis tudom, hogy használatával genetikai előrehaladást érhetünk el. De nézzük a termelés és hasznos élettartam történelmi viszonyát, hiszen mindig is azt hallottuk, hogy ezek ellentétes kapcsolatban állnak egymással. Javíthatod a termelést és javíthatod a hasznos élettartamot. De hogy határozott előrehaladást érj el mindkét tulajdonság esetében egyetlen bika használatával arra kicsi az esély, hiszen egymás ellenfelei. Nem megy olyan gyorsan, mint ahogyan gondolnánk. Nagyon ritka esetben lesz genetikai kivétel. Nem gondolom, hogy a magas indexű bikák termelési és élettartam értékei változatlanok maradnak, hiszen a józanész azt mondatja, hogy valamelyik, legalább az egyik csökkenni fog. Ezt szem előtt tartva nem leszek csalódott.”

Bikaválasztás

„Ha a bikaválasztás során szem előtt tartjuk a hasznos élettartam tenyészértéket, akkor növeljük bevételeinket és a fertilitás is rendben lesz. Nem akarok nagyon magas DPR értéket, csak egy elfogadható szintet, hogy a tehenek újra vemhesüljenek. Nem kell, hogy rögtön termékenyüljenek a termelés csúcsán, de idővel vemhesüljenek. Jelenleg a két ellés közti idő 13,2 hónap a farmon, 14 545 kg laktációs termelés mellett, mellyel tökéletesen elégedett vagyok.”

Rövid kérdések Darinhoz:

Használ szarvatlan bikát?

„Nem. Jelen pillanatban leértékelné a létrehozott genetikai állományt. Nem akarom feláldozni 15 év munkáját.”
Fog valaha még használni értékelt bikákat?
„Természetesen. Ahogy mondtam már használtam a jelenleg legjobb bikákat, Supersiret és Mogult, de bizonyára lesz majd változás.
Dorcyt továbbra is használnám még, ha kedvezőbb lenne az elléslefolyás tenyészértéke.”
Hamarosan elérjük a 3000-es TPI értéket?
„Úgy vélem, hogy havonta körülbelül 10 pontos az emelkedés, úgyhogy még nagyjából 15 hónap és elérhetjük.
A genomika túlságosan számközpontú tenyésztést jelent?
„Igen, de ez a genetikai előrehaladás legjobb módja. A legnagyobb értékűt kell keresni és tovább haladni.”

A De-Su Farm évente mintegy 500 bikát értékesít különböző farmokra, mely 100 000 $ éves plusz jövedelmet jelent. 

„A bikaválasztásom szempontjai dióhéjban a következők: a legmagasabb fehérje mennyiség elfogadható küllemi értékkel, alacsony szomatikus sejtszámmal, könnyű elléslefolyással és élettartammal. Mindemellett megérzés alapján korrigálom a Planet és Mogul utódok hasznos élettartam értékeit, mert úgy gondolom, hogy azok értékei gyengébbek lesznek, mint azt most mutatják.”

Frontvonal

Az interjú végéhez közeledve elkísérjük Darint az istállóba, ahol megmutatja nekünk McCutchen, Moonboy, Mayfield és Meteor büszke anyját, aki nem más, mint Sully Shottle May EX-90. „Ő a kedvenc idős tehenem, mely jobban néz ki, mint valaha. Most 8 éves és a 4. laktációját teljesíti. Iker üszőkkel vemhes, de még így is 18 000 kg körüli laktációra számíthatunk tőle.”
Darin úgy vásárolta Sully Shottle Mayt és mostanra, a dominancia idejére, éppen elmúlik az erőteljes Georgia család hatása. Vajon tervez még egyéb vásárlást is Darin? „Két éve nem vásároltam, Clear-Echo M-O-M 2150 volt az egyik utolsó vétel. Mindazonáltal másként válaszolnék a kérdésre, ugyanis annak ellenére, hogy mostanában nem vásároltunk egyetlen nőivarú tenyészállatot sem mégis minden párosítással új genetikát és lehetőséget teremtünk a jövőre nézve. Fantasztikus kiindulási alappal rendelkezünk a May, Georgia, Montana és 2150 utódokkal, melyekben teljesen megbízom.” Csak próbáljunk meg nem egyetérteni Darinnal, aki október elején egy Delta apaságú 2850 gTPI indexű üszővel, mely Clear-Echo M-O-M 2150 lánya, vezette az amerikai nőivarú listát. Igen a genomika királya továbbra is a frontvonalban harcol, és a hozzáállását tekintve a De-Su Farm várhatóan még sokáig ott lesz.

Forrás: Jan Bierma (2015): „Outcross Genes Have to be Preserved. Now! Otherwise They’ll be Gone”- Darin Meyer, Holstein International, 2015. November 8-11.